Terug naar nieuwsoverzicht

 Nieuwe biobrandstof voor auto’s                                          november 2007

DELFT- Volgend jaar komt een nieuwe biobrandstof voor auto’s op de markt. Vanuit speciale tankstations wordt het mogelijk voor de automobilist om daar zeer goedkoop de tank vol te gooien.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

De brandstof bestaat uit een gas dat ontstaat bij bio-vergisting van organisch materiaal. Als organisch materiaal wordt paardenmest gebruikt. Het voordeel van deze mest is dat het gemakkelijk te vergisten is. Daarnaast is door het toenemen van het aantal recreatie paarden voldoende aanbod. De brandstof ligt bij wijze van spreken gratis op straat.

Om de auto geschikt te maken wordt een mini vergistinginstallatie in de auto ingebouwd. Deze installatie is qua grootte vergelijkbaar met een inbouw LPG-installatie. Op de inbouwkosten wordt 80% vergoed via overheidsubsidie.
Zijn er ook nadelige effecten? “Dat valt wel mee”, volgens een onderzoeker van TNO, “Alleen bij flink optrekken met de auto kan wel eens een zachte knal te horen zijn gecombineerd met onvolledige verbranding. En dat ruik je een beetje. Het is als het ware of de auto een scheet laat”.

Het begrip 1 PK (paardenkracht) krijgt hierdoor ineens een hele andere betekenis.

Verder zoeken over hieraan gerelateerde onderwerpen: