Terug naar nieuwsoverzicht

 PVDD start reddingsactie voor zeldzaam insect                    februari 2008

WAGENINGEN– De PVDD heeft een plan gelanceerd om middels een landelijke actie een met uitsterven bedreigd insect te redden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Volgens een recent rapport van de WNF is het nog maar een kwestie van weken en de zeldzame Afrikaanse olifantenmest-kever is volledig uitgestorven. De kever, de ‘gortorrus meurites’ uit Afrika kwam vroeger veel voor in mest en plantaardig afval en vervulde daar een nuttige functie in het ecosysteem. Door veranderende omstandigheden in de natuurlijke leefomgeving zijn er nog maar bitter weinig exemplaren over. Recente tellingen waren aanleiding voor het WNF om alarm te slaan.
De PVDD heeft dit signaal te harte genomen en heeft een uniek plan gelanceerd om deze insectensoort te redden. Het plan bestaat uit een grootschalige adoptie-actie van deze insecten in Nederland. Omdat het Nederlands klimaat niet geschikt is voor deze insecten, is er een slimme oplossing bedacht; de beschutte omgeving van de GFT-kliko (groente tuin afval bak) blijkt een perfecte woonomgeving voor de kever. Er is volop voedsel aanwezig en door het broeiende afval is de temperatuur comfortabel.
Deelnemers aan de actie betalen € 12,30 en ontvangen na enkele dagen twee levende exemplaren thuisbezorgd, een mannetje en een vrouwtje. Direct na ontvangst moeten ze in de GFT-kliko worden geplaatst. De GTF kliko mag vanaf dat moment niet meer worden schoongemaakt met agressieve schoonmaakmiddelen. Voor het legen van de kliko moeten de kevers tijdelijk worden veiliggesteld.
Als er landelijk genoeg kevers zijn gekweekt, dan zullen er grote aantallen teruggezet gaan worden in de oorspronkelijke Afrikaanse leefgebieden. Deelnemers ofwel hulpverleners, die meedoen aan deze actie hebben tevens recht op overheidssubsidie.
Het is niet uitgesloten dat er uiteindelijk ook kevers zullen blijven hangen in Nederland. Volgens de PVDD is dit helemaal geen probleem want Nederlands insectenland is nog lang niet vol. De verwachting is dat deze kevers goed zullen integreren in onze insectensamenleving.

Dus, schrijf u in voor deze actie en wordt de Lenie van ‘t Hart van de insecten.

Gortorrus
meurites

Verder zoeken over hieraan gerelateerde onderwerpen: