Terug naar nieuwsoverzicht

 Nederland komt met reddingsplan voor Griekenland 

DEN HAAG - Nederland heeft vanochtend een nieuw reddingsplan voor Griekenland ingediend bij de Europese Centrale Bank (ECB). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Omdat Griekenland behalve aan olijven en feta-kaas verder nergens iets aan verdiend, is de enige oplossing om de afzetmarkt in het buitenland voor deze producten sterk te vergroten.

Hierdoor wordt Griekenland in staat gesteld om te verdienen aan de export.

 

 


Het plan bestaat uit een pakket exportstimulerende maatregelen voor Griekenland. Door de Griekse export te versterken wordt de Griekse economie weer langzaam gezond en daardoor kan Griekenland op termijn zijn schulden afbetalen.
Het plan is doorgerekend door het Centraal planbureau (CPB)  en ziet er als volgt uit:

 

 

Omdat Griekenland behalve aan olijven en feta-kaas verder nergens iets aan verdiend, is de enige oplossing om de afzetmarkt in het buitenland voor deze producten sterk te vergroten. Hierdoor wordt Griekenland in staat gesteld om te verdienen aan de export.
De Nederlandse ministers van Economische zaken en van Volksgezondheid hebben daarom gezamenlijk besloten tot de volgende maatregelen:
Nederland importeert maandelijks 480 miljoen kilo aan fetakaas en Griekse olijven.
Per Nederlands gezin wordt dagelijks 1 kilo aan olijven en fetakaas afgenomen. Dit is een verplichte maatregel, incasso geschiedt via de loonbelasting.
De minister van Volksgezondheid adviseert de Griekse producten elke ochtend als ontbijt te gebruiken. Volgens de ministers dragen de goede vetten uit olijven bij aan de volksgezondheid.
Het CPB heeft de termijn doorgerekend waarop Griekenland dan in staat zal zijn om de Nederlandse schulden af te betalen. De Grieken verdienen aan de export naar Nederland twee miljoen per maand. Na 265 jaar heeft Griekenland dan de eerste Nederlandse lening van 6 miljard euro afbetaald.

En dan kunnen de kinderen van uw kleinkinderen eindelijk weer normale Nederlandse kaas gaan eten.

Verder zoeken over hieraan gerelateerde onderwerpen: