Terug naar nieuwsoverzicht

Compensatie aanschaf JSF met windmolens augustus 2010

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten om de enorme CO2 uitstoot van de nog aan te schaffen Joint Strike Fighter gevechtsvliegtuigen te compenseren met de plaatsing van duizenden windmolens.

Een JSF gevechtsvliegtuig produceert jaarlijks 1 miljoen ton aan CO2 broeikasgas. Om de negatieve gevolgen voor het klimaat te neutraliseren heeft het kabinet besloten tot de aanleg van extra windmolenparken in Nederland. Per JSF zal dit neerkomen op zon 50 duizend windmolens. Concreet betekent dit dat zon 40% van het oppervlak in Nederland bedekt zal zijn met windmolens.
De maatregel is nogal omstreden omdat ook recent bekend is geworden dat vanuit China is ingebroken in de bestanden van het ontwerp van de JSF. In theorie is het mogelijk dat China via gemodificeerde software-uploads op afstand de controle overneemt van het vliegtuig. Hiermee zou bijvoorbeeld de vlieghoogte met 500 meter kunnen worden verlaagd, met als gevolg dat de Joint Strike Fighters in mootjes worden gehakt door onze eigen windmolens.
Het enige positieve punt is dat op deze manier twee maal zoveel CO2 bespaard wordt als door het kabinet gepland was.

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

 

Verder zoeken over hieraan gerelateerde onderwerpen: