Terug naar nieuwsoverzicht

 Tussenpersonen moeten provisie terugbetalen    

AMSTERDAM - Tussenpersonen die bij het afsluiten van een zogenaamde woekerpolis veel provisie aan zichzelf hebben doorberekend moeten die binnenkort verplicht gaan terugbetalen.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht


Bijzonder aan deze maatregel is dat de tussenpersoon ook persoonlijk excuses moet komen aanbieden. De AFM heeft hiervoor een speciale procedure opgesteld.
De tussenpersoon moet bij de klant langskomen, excuses aanbieden en de teveel ingehouden provisie contant terugbetalen.
Mocht dit onvoldoende blijken te zijn dan heeft de klant de mogelijkheid om per direct het resterende deel op te eisen. Zo kan de klant in schrijnende gevallen bijvoorbeeld per direct de dure auto van de tussenpersoon vorderen. In uiterste gevallen kan de klant ook het driedelige pak van de tussenpersoon vorderen. Zo wordt de tussenpersoon letterlijk in zijn hemd gezet ter compensatie van de geleden emotionele schade bij de klant.

Gedupeerde klanten die hun tussenpersoon niet meer kunnen lokaliseren kunnen aangifte doen bij het landelijke meldpunt DNB, afdeling woekerdelicten t.a.v. team A.

Verder zoeken over hieraan gerelateerde onderwerpen:

 

Het gaat hierbij om het soort tussenpersoon dat bij de klant thuis langs kwam om deze van een ‘goed’ aankoopadvies te voorzien.

Dit goede advies bleek achteraf vooral goed voor de tussenpersoon zelf te zijn.