Terug naar nieuwsoverzicht

 IJsland garandeert energielevering aan Nederland              oktober 2008

REYKJAVIK - IJsland garandeert energielevering aan Nederlandse provincies en gemeenten die een contract met IJsland hebben gesloten voor de levering van vulkanische stadverwarming.

 

 

 

 

 

 

 

 Het afgekoelde en stollende lava kan worden gestort op de Nederlandse dijken en duinen om zo de zeewering te versterken. Dus ook geen afvalprobleem, maar een extra voordeel, aldus de IJslandse overheid.
Diverse Nederlandse provincies en gemeenten waren direct enthousiast en hebben flink geļnvesteerd in het project. IJsland garandeert deze energielevering per 1 januari 2009.

Nu maar hopen dat het de IJslanders niet weer te heet onder de voeten wordt.                                                                                                                                                                Terug naar nieuwsoverzicht

 

Diverse Nederlandse provincies en gemeenten hebben een contract met IJsland afgesloten voor de levering van vulkanische stadverwarming. De contracten zijn allen vooruitbetaald voor een termijn van 10 jaar.

Met behulp van een nieuwe IJslandse technologie genaamd LavaKrediFual wordt het mogelijk vloeibaar lava uit ondergrondse IJslandse vulkanen op te pompen en per onderzeese buizen te transporteren naar Nederland, aldus de IJslandse overheid.
Met behulp van warmtewisseling kan uit deze vloeibare lava warm water worden gegenereerd voor bijvoorbeeld stadsverwarming van Nederlandse gemeenten.

Verder zoeken over hieraan gerelateerde onderwerpen: