Terug naar nieuwsoverzicht

 Rijkswaterstaat pleit voor snelle aanleg Klusbussenstrook
                                                                                                
december 2008

DEN HAAG - Rijkswaterstaat wil op korte termijn starten met de aanleg van zogenaamde ‘klusbussenstroken’. Deze rijstroken dragen ertoe bij dat de veiligheid op de snelweg aanzienlijk zal verbeteren.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

De klusbussenstrook zal van de normale rijstroken worden afgeschermd middels speciale vangnetten. Deze vangnetten kunnen in geval van een ongeluk voorkomen dat rondvliegend gereedschap, spijkers, schroeven en bouwafval op de normale rijgedeelten terecht komen.
In zo’n geval kunnen de klussers ook direct zelf noodreparaties aan het wegdek uitvoeren.

Het ziet er naar uit dat er komende maanden heel wat geklust gaat worden langs de Nederlandse snelwegen.

De zogenaamde klusbussenstrook is een extra rijstrook op snelwegen die speciaal bedoeld is voor licht bouwverkeer, met andere woorden de zogenaamde klusbussen van bouwvakkers en eenmansbedrijfjes.
Deze klusbussen zijn een toenemend risico op de weg, ze zijn zwaar beladen met gereedschap en bouwmateriaal en ze rijden met veel te hoge snelheid. Ongelukken waarbij klusbussen betrokken zijn veroorzaken buitengewoon veel schade en letsel.

Verder zoeken over hieraan gerelateerde onderwerpen:

Rijkswaterstaat wil de klusbussenstrook openstellen tussen 15:00 en 16:00 als alternatieve spitsstrook. Reden hiervoor is dat klussers en bouwvakkers ‘s morgens erg vroeg beginnen zodat ze voor de avondfiles naar huis kunnen gaan. Zodoende rijden ze als gekken. De klusbussen piek ligt daarom rond 15:30, nog net voor de eerste avondfiles beginnen.