Terug naar nieuwsoverzicht

 Gratis oordopjes tegen overlast vliegtuiglawaai                  oktober 2007

AMSTERDAM ZUID OOST  - Met ingang van 1 januari 2008 wordt een nieuw type oordopje vergoed door alle zorgverzekeraars.  Het gaat om het type
 “plane noise reductor advantage”.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Terug naar nieuwsoverzicht

Het oordopje kan 24 uur per dag en 7 dagen per week non stop worden gedragen.
De regering heeft daarom besloten om het dopje volledig te laten vergoeden in het basispakket zorgverzekering voor alle inwoners in de provincies Zuid- en Noord Holland, Utrecht en Flevoland.
Omdat hierdoor alle inwoners van deze provincies het dopje continue kunnen dragen is hiermee het probleem van geluidsoverlast van overkomende vliegtuigen van de baan, aldus de regering. Verheugd heeft het kabinet daarop besloten om de uitbreiding van Schiphol onbeperkt te laten doorgaan.

Dit type oordopje is speciaal ontwikkeld om middels antigeluid-technologie de herrie van overkomende vliegtuigen te neutraliseren.
Het dopje bevat een kleine microfoon en microprocessor waarmee het geluid van vliegtuigmotoren wordt opgevangen en geanalyseerd. Vervolgens wordt antigeluid geproduceerd door een klein speakertje in de oordop. Zodoende wordt het geluid van vliegtuigmotoren geneutraliseerd. Hierdoor wordt geluidsoverlast van vliegtuigmotoren uit het normale omgevingsgeluid gefilterd. Alle overige geluiden blijven gewoon hoorbaar.

Daarnaast kan er de gehele nacht door gevlogen worden.
Ook kan per direct het nieuwe grote vliegveld in Lelystad geopend worden. Op termijn kunnen de twee vliegvelden naar elkaar toe groeien, zodat start en landingsbanen in theorie vele kilometers lang kunnen worden.
De regering hoopt dat dit nieuwe vliegveldencomplex het grootste knooppunt ter wereld zal worden en duizenden vliegtuigen per etmaal zal trekken, waardoor de Nederlandse economie mogelijk met 0,0003% zal groeien.
Ook de directie van Schiphol reageert enthousiast: “Eindelijk kunnen onze inkomens worden opgetrokken tot boven internationaal niveau. Het is immers geen vetpot voor ons. En er hoeft geen personeel te worden ontslagen, dus niemand hoeft bang te zijn dat hij ‘eruit vliegt’  “. Aldus een lachende directie.
Op de vraag die wij stelden aan de directie wanneer de uitbreiding zal beginnen, antwoordde de directie:” Of wij de bereiding al binnen hebben?”, al frunnikend aan hun oordopjes.

           Meer weten over gratis middelen in de zorgverzekering?, lees verder 

Verder zoeken over hieraan gerelateerde onderwerpen: